top of page

Jul Kullen December 2023

Jul kullen

Och så var det dags igen, efter många långa timmar av funderande och planerande så har vi parat Visa!

Denna kull blir Visas första kull, det blir även vår åttonde whippetkull och vår elfte kull som kommer att födas här på kennel Medali.

Det är dock första gången vi kommer att para två Medalihundar med varandra!

Tanken har såklart alltid varit att para Visa, vi funderade på det redan förra året men eftersom  jag är styrd av mitt jobb kan jag inte ha sommarvalpar.

Men nu under vintern sitter jag hemma och syr på heltid så denna kull känns därför helt rätt att få nu då tiden faktiskt finns och för mig är dessa små så efterlängtade!

Den 17/12 födde Visa tre ljuvliga små valpar, två hanar och en tik. allt gick bra och både valpar och mamma mår bra!

 

Varför Jul??? Vi har de senaste kullarna valt att döpa valparna efter ett tema baserat på hanens namn. Denna gången är valparna beräknade att födas precis innan jul och julen är min favorithögtid så därför kommer namnen i första hand att bli julinspirerade. Närmare bestämt kommer de döpas efter tomtens renar  

Hanen till denna kullen är vår egenuppfödda Cash eller  Medali Just Love To Run som han heter i stamtavlan, ordet Just är det ord som var temaord för Cash kull och jag tycker att det är kul att låta det följa med även på denna kull, det är också ett ord som jag också tycker om och som passar bra att ha som tema namn då det finns mängder av olika kombinationer man kan hitta på.

Samtliga valpar kommer att heta Medali Flying Just like Sedan kommer det att bli ett av namnen som tomtens renar heter och som passar ihop med individen.

 

Om föräldrarna...

Medali What I've Been Looking For eller "Visa" som hon kallas här hemma är från Inkas första kull. Det tog inte lång stund efter att hon fötts innan vi kände HON BLIR KVAR!

Visa har växt upp till den mest fantastiska hund man kan tänka sig! Hon är vänlig mot allt och alla, lugn och harmonisk hemma med den lilla specialiteten att hon föredrar att alltid ligga ovanpå de andra hundarna eller oss. Ute är det alltid full fart och hon verkligen älskar att springa.

Visa är nyfyllda fyra år, en rakt igenom frisk hund av bra storlek med sina 47,5cm.

Visa föddes precis innan vi drabbades av pandemin men någon "pandemihund" i bemärkelsen osocial är hon inte utan trygg i alla miljöer däremot så är hon inte ställd så mycket då hon var nästan två år innan hon fick debutera i utställningsringarna.

Visa har gjort det bra med flera bästatik placeringar och klassvinster med CK men inte riktigt nått fram till de åtråvärda Certen.

Men det betyder inte att hon är utan CERT - det har hon men från Lure Coursingfältet. Visa är otroligt duktig på att jaga trasan och 2021 fick hon den enskilt högsta poängen av alla startande Lurecoursinghundar i Sverige!

Medali Just Love To Run - eller Cash som han kallas är även han en go och glad hund som bor i Umeå, han verkligen älskas av alla som träffar honom!

Cash är ju född här hemma hos oss och är en kullbror till vår Dela. Han var en snygging redan som valp men också kullens lille "Ferdinan" en lugn valp som tog det mesta med ro. Cash är en klassisk älskad familjehund - precis vad jag önskar till mina hundar! Men eftersom jag alltid haft ett gott öga till honom så har jag känt att det skulle vara kul att få ställa ut honom nån gång men även han är ju uppvuxen under coronan så först i somras passade det. Han ställdes för första gången i Vännäs och med glädje kun domaren höll med trots hans oerfarenhet blev placerad som fjärde bästa hane! Detta upprepades igen i Bjurholm då han tog ett hedrande Reservcert!!!

Nu men man ska ju inte alltid stirra sig blind på den individ man parar med det handlar om så mycket mer och där är Cash en kille med en guldkantad

stamtavla! Hans mamma är vår fina SEUCH FINUCH Medali A Star Is Born - Kiwi och Pappa är en favorit från finland

C.I.B. MULTICH FI LCCH Zaraque's Just Light Up My Way - Viljo.

 

Varför denna kombination

Denna gång har jag valt en hane kanske lite mer med hjärtat även om såklart hjärnan håller med i valet!

När jag parar och planerar en valpkull gör jag det i första hand för att jag själv vill behålla en valp ur just denna kombinationen, jag planerar också framåt för att gå vidare på dessa linjer med min avel. Så var det såklart även när Dela och Cash kull föddes. Av olika orsaker blev Dela kvar här hemma och hon är en mycket speciell hund som vi älskar och jag vill inget hellre än att ha en kull efter Dela men som det ser ut kommer det nog inte att vara möjligt av

den enkla anledningen att Dela bara löper en gång/år och det är på våren och som jag skrev tidigare så kan jag inte ha sommarvalpar då jag inte är hemma på sommaren.

Detta har verkligen varit något som jag har varit riktigt ledsen över. När jag så började planera Visas första kull lite mer ordentligt så slog det mig att jag ju kunde använda Cash och på så sätt få en möjlighet att behålla Kiwis linjer även om det inte blir från Dela. Nu handlar det inte bara om Dela och Kiwi.

Jag tycker att han kompletterar Visa på ett mycket bra sätt. De kompletterar varandras exteriör på ett underbart sätt! Visa är lite lång i länden medans

Cash är perfekt och vackert kurvig Båda har vackra huvuden med underbara välburna öron Visa har en fantastisk front men även Cash är välvinklad runt om.

I mina första kullar hade jag lite "problem" med att de blev åt det lite större hållet men både Visa och Cash är av utmärkt storlek  och det är något som jag vill fortsätta sträva efter - Jag strävar inte efter pytte whippets utan vill ha en hund av god typ och storlek. Cash är en lagom kille på ca 50cm och

förhoppningsvis ska det bidra till mitt fortsatta storleksmål. Visa och Cash har såklart ett visst släktskap

(3,12% i inavelsgrad på 5 generationer, 3,99 på 7 generationer) En nivå som jag tycker är på den lite högre skalan en ändå på en rimlig nivå och dessutom ökar inte graden anmärkningsvärt mycket på ytterligare två generationer.

SKK anser det önskvärt att inte överstiga 2,5 på 5 generationer (0,5/generation) och rekommenderar inte parning över 6,25%  på 5 generationer.

Det jag ser som en fördel med denna kombination är att den hund som jag dubblar på är vår Stamtik MULTICH Courtborne Ravenclaw som är en pigg och frisk dam på snart 12 år, även hennes mamma i sin tur är fortfarande pigg med sina dryga 14år.

Blir dessa småttingar som jag hoppas och tror så har de alla förutsättningar att bli helt perfekta!

Sedan är det ju inte bara mamman och pappan som påverkar de tilltänkta valparna, även föräldrarnas linjer bakåt har stor betydelse och där är ju både Visa och Cash hundar med många guldkorn och spännande hundar i sin stamtavla!

Dessa hundar är alla vinstrika utställningshundar MEN de är också väldigt trevliga familjehundar och

det är trots allt det jag i första hand vill föda upp!

Friska, trevliga och rastypiska hundar är ABSOLUT prio ett!!!

 

Om de även är snygga så är det en härlig bonus eftersom mitt stora intresse är utställning!

 

Dock har jag inga krav på mina valpköpare gällande utställningar!

Där är det viktigaste att man erbjuder ett kärleksfullt hem där hunden är en del av familjen!!

bottom of page